Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werkgever moet peuterspeelzaalleidster 75.000 euro betalen

Een arbeidsconflict tussen een peuterspeelzaaleigenaar en een leidster heeft in een rechtszaak uitgedraaid op een flinke schadevergoeding voor de leidster. De 63-jarige leidster werd door haar werkgever onterecht geschorst en later ontslagen nadat bleek dat ze buiten haar werktijd een peuter opving in de peuterspeelzaal.
APN Photo

Normaal startte de opvang in de peuterspeelzaal om 8.30 uur, maar de leidster ving de peuter al op vanaf 7.15 uur. Dit op verzoek van de vader van het kind en de basisschool waar de peuterspeelzaal mee samenwerkt. De moeder van de peuter was net overleden en de vader moest vroeg naar zijn werk. Omdat de leidster toch vaak al vanaf 7 uur op de peuterspeelzaal aanwezig was, verzocht de vader of hij zijn kind al om 7.15 uur mocht brengen. De leidster besloot op dit verzoek in te gaan.

Schorsing

De werkgever schorste de leidster hierop omdat zij hiervoor nooit toestemming heeft gevraagd. De leidster meldt de rechtbank dat dit ook lastig was omdat ze haar leidinggevende maar één keer per maand sprak. Na de schorsing besloot de werkgever de leidster een andere functie te geven. Het escaleerde. De leidster meldde zich ziek en de werkgever besloot haar contract helemaal te ontbinden.

Goed werkgeverschap

De Amsterdamse rechtbank vindt dat de werkgever geen blijk heeft gegeven van goed werkgeverschap. Hij acht het begrijpelijk dat de leidster op het verzoek van de school en de vader is ingegaan. In plaats van dat de werkgever onderzocht wat er gebeurd was, besloot hij direct op een schorsing over te gaan. Onnodig vindt de rechtbank, bovendien duurde de schorsing lang waardoor de leidster lang thuis zat.

Schadevergoeding

De uitspraak is dat het verschil tussen salaris en WW, fictieve opzegtermijn, het mislopen van de heffingskorting en pensioenschade voor rekening van de werkgever komt. Dat komt in totaal neer op €38.650 euro. De psychische schade die de leidster heeft opgelopen, vereist bovendien een schadevergoeding. In totaal moet de werkgever 75.000 euro betalen. De zaak speelde overigens al in oktober 2012, maar is pas onlangs in de publiciteit gekomen via o.a. Vakblad Arbo.

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.